Deelnemerportal Het Gooi

Deze pagina is bedoeld voor de leden van het Vaste Koor van Vocaal Verhaal. Deze pagina is alleen toegankelijk met een wachtwoord die alleen voor leden bedoeld is. LET OP: Het delen van dit wachtwoord is zonder nadrukkelijk overleg NIET toegestaan!


Op deze pagina:


Ledencommunicatie

Binnen het koor van Vocaal Verhaal hanteren we 4 manieren om op de hoogte te blijven:

 • Ledenportal
 • E-mail
 • Whatsapp-groep
  – Leden Vocaal Verhaal
  – Vocaal Verhaal Sociaal
 • Repetitie

Ledenportal
Hier vind je alle actuele info die belangrijk is voor het lopende kwartaal en eventuele bijzondere activiteiten, zoals repetitiedata, locatiegegevens, kosten, IBAN nummer, actueel repertoire-overzicht, inclusief bladmuziek en oefenfiles.

E-mail
Via email wordt de nieuwe kwartaal-informatie en toelichting op komende activiteiten gecommuniceerd.

Whatsapp-groep
Vocaal Verhaal heeft 2 Whatsapp-groepen:
Leden Vocaal Verhaal: alleen voor repetitie-gerelateerde relevante last-minute informatie (liever niet in groep reageren, stuur evt. persoonlijk berichtje).
Vocaal Verhaal Sociaal: alle overige mededelingen en reacties, mits Vocaal Verhaal -gerelateerd.

In beide gevallen is reclame of oproepen voor andere projecten niet de bedoeling!

Repetitie
Alle overige informatie wordt zoveel mogelijk tijdens de repetitie zelf gedeeld. Hier kun je altijd flyers neerleggen voor andere projecten waar je zelf enthousiast over bent. Ook is er een mogelijkheid om “de zeepkist” te bestijgen en een korte mededeling of oproep te doen.


di 26/03 – De Lente Sing Along met appeltaart van Roy

Iedere laatste repetitie van het kwartaal vullen we traditioneel in met een Sing-a-long met appeltaart. Qua tijd volgen we gewoon de normale repetitietijden, dus aanvang 10.15 uur. Voor de pauze nemen we iets meer tijd dan gebruikelijk. Ontvangst is vanaf 09.45 uur.

Entree is voor belangstellenden gratis. Bij toerbeurt wordt appeltaart gebakken die we onze gasten kosteloos aanbieden. De appeltaart bij de eerste Sing Along van het jaar wordt traditioneel door Roy verzorgd. Koffie en thee moet wel gewoon bij deMess zelf afgerekend worden.

Muziek
Het concept: We zingen de actuele nummers uit de map en voegen daar een aantal canons aan en lekkere meezingers aan toe. Publiek mag met alles meezingen, wat in ieder geval van hen verwacht wordt tijdens de canons en meezingers. Vergeet niet zelf ook de SING-A-LONG CANONS nog even uit te printen als je dat de vorige keer nog niet had gedaan!

Aanmelden
Uiteraard is gratis entree ook gericht op het werven van nieuwe deelnemers. Er liggen daarom formulieren klaar die belangstellenden in kunnen vullen.


Koorrepetities 2024 – 10 repetities in Q1

Alle repetities zijn op dinsdagochtend

Kosten p.p.  100 euro voor 10 repetities
Overmaken: IBAN NL24ABNA0468968938 t.n.v.  Stichting Amateurkoor
o.v.v.: Vocaal Verhaal deelname Naarden Q1

Geplande repetities:
Januari 9, 16, 23, 30
Februari 6, 13, 20
Maart 5, 19, 26

Vooralsnog zijn dit 11 geplande repetities, waarvan er mogelijk nog 1 komt te vervallen.

Repetitietijden: 10.15 – 12.15 uur
Lokatie: deMess, Adriaan Dortsmanplein 1-b, 1411 RC Naarden-Vesting


Repertoire Q1

In de loop van dit kwartaal gaan we starten met een paar nieuwe nummers, waaronder de eerder aangekondigde medley met Nederlandse liedjes. Zodra deze deelbaar is, wordt die onderstsand toegevoegd.

Tenzij anders aangegeven, tref je van ieder stuk:
a. de bladmuziek in pdf en
b. alle partijen als oefenbestand in mp3 en een totaalopname van alle partijen samen

 • Sing-a-long 1Amsterdamse grachten
 • Sing-a-long 2Tulpen uit Amsterdam
 • Sing-a-long 3Land van Maas en Waal

Huiswerk & zelfstudie

Er wordt voor de reguliere repetities geen repetitierooster gemaakt met het doel dat je een repetitie kunt voorbereiden. In plaats daarvan is het de bedoeling dat je thuis vooral het repertoire herhaalt waar de laatste repetitie aan is gewerkt. Het doel daarbij is om juist te herhalen wat is behandeld in de repetitie en zo daar een dieper bewustzijn in te ontwikkelen. Mocht je daarnaast nog meer zin hebben om zelf thuis te studeren, dan kun je uiteraard altijd nog zelfstandig aan noten en teksten te werken waar je je wat onzeker in voelt. Zie ook de Studietips.


Studietips

 • Stap 1: studeer actief lezend ALTIJD EERST ALLEEN DE TEKST zonder noten in.
 • Stap 2: luister goed naar de eigen stempartij op de betreffende mp3.
 • Stap 3: zing op een prettige vocaal met de eigen partij-mp3 mee.
 • Stap 4: zing op tekst mee.
 • Stap 5: Zing je eigen partij met de tutti-mp3 mee.
 • Facultatief: zing je eigen partij ook een met een andere stempartij mp3 mee!

Bedenk: elke dag 10 minuten is effectiever dan 1 uur op de laatste dag!


AANDACHTSPUNTEN BIJ HET INSTUDEREN

 • Het belangrijkste doel van notenstudie is spiergeheugen ontwikkelen: zing daarom ook bij notenstudie al actief en met toepassing van alle stemtechnieken;
 • BEGIN OP TIJD: Het kweken van spiergeheugen heeft tijd nodig, verdeel daarom je tijd goed! In de laatste 5 dagen 2 uur studeren is niet hetzelfde als 4 weken een kwartiertje per dag!!! Sterker nog: het kost je meer tijd, maar is minder effectief! 
 • Studeer bij moeilijke passages kleine delen (bijvoorbeeld een lastige maat) eerst apart in en pas daarna in de volledige frase;
  • – start met instuderen eerst met het (ACTIEF!) studeren van de teksten op ritme;
  • – per frase staccato op ie/oe niet met ritme,
 • NB: voor lage stemmen (bas en alt ) is een vocaal op -ie- handig omdat die veel boventonen heeft. Bij hoge stemmen (sopraan en tenor) is een -oe- handig voor meer ronding op de klank.

Extra tips:

 • Voor hoge frases kun je het ook af en toe een oktaaf lager studeren om te voelen hoe open en ontspannen dat kan zijn. In originele ligging moet het dan hetzelfde klinken en voelen.
 • Zingen is topsport, ook als je dat als amateur beoefent. Er moet namelijk een perfecte balans zijn tussen houding, adem, mondstand en energie.

Met name de energie moet (ook bij het instuderen!) zeer actief zijn. Als je het vergelijkt met lopen, dan moet je bij iedere frase een sprintje trekken. Dit kun je oefenen door tijdens een frase je knieën om en om op heuphoogte te laten komen per noot, of per tel. Flink doorstappen dus. Dan voel je hoeveel energie zo’n frase je kost. En het leuke is, dat als je er meer energie in stopt, je je meer energiek voelt . Ook daarna.